Nitrox Kursu

Zenginleştirilmiş Hava Nitroksu, içersinde daha fazla oksijen barındıran havadan başka birşey değildir.

Nitrox Kursu

Konu başlıkları :

  • Giriş
  • Gazlar
  • Basınç ve kısmi basınç
  • Oksijen fizyolojisi, toksisite ve tolerans
  • Doğru karışımı seçmek
  • Dekompresyon prensipleri
  • Dalış Tabloları
  • Gaz karışımı hazırlamaya genel bakış
  • Gaz analizi
  • Dalış malzemeleri
  • Solunum ve yalıtım
  • Acil durumlar
  • Teknik dalışa genel bir bakış

Sportif Dalışta Zenginleştirilmiş Hava Karışımları 

R.W. Bill Hamilton,PhD.,ve Joel Silverstein

Son yirmi yıllık süreçte, gaz karışımıyla yapılan dalışlara, hava dalışına kıyasla farklı bir önem yüklenmiştir. Dergileri makaleleri ve kitapları okuyanların kafalarında şu soru belirmeye başladı:”Havayla dalmanın ne yanlışı var?” Basit bir açıklamayla, hava, iki bileşenden oluşmaktadır, %21 Oksijen ve %79 Nitrojen. Normal havanın içinde bulunan nitrojen, dip zamanını veya bir gün içersinde yapılacak dalış sayısını sınırlar ya da satıh fasılasının uzamasına neden olur. Nitrojen aynı zamanda dekompresyon hastalığının da nedenidir.

Zenginleştirilmiş Hava Nitroksu, Oksijenle Zenginleştirilmiş Hava,veya sadece Nitroks olarak telaffuz edilebilir. Zenginleştirilmiş Hava Nitroksu, içersinde daha fazla oksijen barındıran havadan başka birşey değildir. Dolayısıyla daha az nitrojene sahiptir. 0-deko limitleri içinde yapılan dalışların kontrol faktörünün nitrojen olduğunu düşünürsek,daha az nitrojenle yapılan dalışlarda vücut da daha az nitrojeni absorbe eder ve de zorunlu dekompresyon süreleri azalır.

En sık kullanılan iki nitrojen karışımı %32 ve %36 Oksijen karışımlarıdır. Her halükarda karışımdaki diğer gaz nitrojendir. Bu karışımlar öncelikle Ulusal Oşinografi ve Atmosfer Yönetimi (NOAA) tarafından bilimsel ve sığ suda yapılan araştırma dalışlarında denendi.

Bugünün dalıcıları daha fazla macera ve keşfe yöneldiklerinden dolayı, bu durum, onları, dip zamanlarını daha uzun tutmaya sevkediyor. Çoğu zaman, dip zamanını daha uzun tutmanın yolu uzun ve zaman zaman komplike dekompresyon duraklarından geçer. Zenginleştirilmiş Hava Nitroksu ise, havayla yapılan dekompresyon duraklarını saf dışı bırakmakla kalmaz, daha uzun bir dip zamanına da olanak tanır. Bu durum aynı zamanda minimum oranda riskle, daha kısa yüzey beklemelerine imkan verir.

Tablo 1,Zenginleştirilmiş Hava Nitroksu’nun neden bu denli talep gördüğünü, 0-deko limitlerinin kıyaslanması yoluyla kanıtlıyor.

90 fsw’ye (27 m) dalış yapan ve bu karışımlardan birini kullanan dalıcı, 0-deko limitlerini 25 dk’dan 50 dk’ya çıkartır. Bu, 0-deko limitleri içindeki dip zamanında çok ciddi bir artıştır. Ancak, artan dip zamanı karşılıksız değildir. Sualtı dünyasını keyfine varmak elbette sınırlamalar ve güvenlik prosedürleriyle mümkündür.

Nitroks’un Avantajları

Genelde Zenginleştirilmiş Hava Nitroksu’nun kullanılmasının, dip zamanını uzatma noktasında sağladığı ciddi avantajlar aşikardır, ancak bu karışımı dekompresyon hastalığını önleme konusunda etkili bir araç olarak kullanılması çok net değildir. Daha az nitrojen içeren bir gazın kullanılması, dekompresyon hastalığı riskini etkin bir biçimde azaltacaktır. Bu, hiçbir nitroks dalıcısının asla dekompresyon hastalığına yakalanmayacağı anlamına gelmez, ancak güvenli uygulamalarla, tedbirler alınarak, zaten ufak bir risk teşkil eden dekompresyon hastalığı benzer profiller nitroksta kullanıldığında daha da ufak bir risk oluşturur.

Zenginleştirilmiş Hava Nitroksu, gün içersinde yapılacak ardışık dalışlar söz konusu olduğunda, farklı bir önem kazanır. Dalış kazaları istatistik-leri gösteriyor ki, dekompresyon problemlerinin %80’i ardışık dalışlarda ortaya çıkıyor. Eğer bir dalıcı hava dalışında daldığı profilin aynısını nitroks dalışında kullanırsa, sadece dekompresyon riski azalmakla kalmaz, aynı zamanda vücuttaki nitrojen de azalmış olur. Sonuç olarak, nitroks, ile dalan dalıcılar, hava dalışına göre, dalış sonrasındaki fiziksel yorgunluğun daha az olduğunu ifade ediyorlar.

Derinlik %21 %32 %36
m Hava EAN32 EAN36
18 55 100 100
21 45 60 60
24 35 50 60
27 25 40 50
30 22 30 40
33 15 25 30
36 12 25 -
39 8 20 -

Tablo 1. Hava, EAN36 ve EAN32 dalış tabloları kullanıldığında 0 deko limitleri. 18 ve 21 m’deki süreler %32 ve %36 Oksijenle tablo gruplandırması nedeniyle aynıdır.

Ardışık Dalış Örneği

Tipik bir sportif dalış profilini inceleyecek olursak, birinde %32 Nitroks kullanılan,diğeri de hava ile yapılan iki dalışı kıyaslayabiliriz.

1.Dalıcı

%32 Oksijen soluyor, 100 fsw’ye (30 m’ye) 22 dakika ve 0-deko limitleri dahilinde yaptığı ilk dalıştan sonra 1 saatlik bir satıh fasılasının ardından 70 fsw’ye (21 m’ye) 34 dakika 0-deko limitleri içinde bir dalış yapıyor. Bu dalış planı herhangi bir dekompresyon beklemesi gerektirmiyor,ama yine de dalıcı 3-5 dk’lık bir emniyet dekosunu her iki dalışta da yapıyor.

2.Dalıcı

Normal hava ile 100 fsw’ye (30m’ye) 22 dk’lık 0-deko limitleri dahilinde bir dalış yapıyor, iki dalış arasında bir saat bekliyor ve ardından 70 fsw’ye (21 m‘ye) 34 dk’lık bir dalış yapıyor. Bu dalış herhangi bir dekompresyon beklemesi gerektirmez. (3-5 dk’lık bir güvenlik dekosu yapılmıştır.) Ancak ikinci dalış için çok uzun bir zorunlu dekompresyon beklemesi gerektirir. Eğer dalıcı ikinci dalışında dekompresyon beklemesi yapmak istemiyorsa, 0-deko limitleri içindeki dalışta dip zamanı sadece 14 dk. olacaktır. Bu da dip zamanını EAN32 kullanan dalıcıya oranla 20 dk. daha az olması demektir. Zenginleştirilmiş Hava Nitroksu kullanan ilk dalıcı yukardaki örneğe göre, aynı profilde hava ile dalan ikinci dalıcıya 18 dk’lık bir dekompresyon avantajı sağlayacaktır.

Eğer günde 2-3 kez dalabileceğiniz, 5-6 günlük tipik bir dalış gezisi hayal ediyorsanız, kullanacağınız Zenginleştirilmiş Hava Nitroksu’nun size hem dip zamanının artması, hem de gerekli dekompresyon beklemelerinin azalması konusunda ciddi avantajlar sağladığını görebilirsiniz.

Kurs Şartları

Kontenjan : 12 kişi
Program : Teorik dersler. 2 adet açık deniz dalışı.
Dalışlar ve Sertifika kurs ücretine dahil değildir.

Daha detalı bilgi, sorularınız ve başvuru için lütfen iletişim formunu doldurunuz. İletişim formu için lütfen TIKLAYINIZ