Van Derya Belgeseli
Van Gölü’nü konu alan ilk sualtı belgeseli
Van Gölü’nde çekilen ilk sualtı belgeseli olma özelliğini taşıyan “Van Derya: Yükseklerde Derine Dalmak” belgeselinin hedefi Van Gölü’nün barındırdığı zenginliklere ışık tutmak.
2001 yılında başlayan multidisipliner bir çalışma kapsamında çekilen “Van Derya: Yükseklerde Derine Dalmak” isimli belgesel, Galatasaray Üniversitesi’nde gerçekleştirilen bir basın toplantısıyla tanıtıldı. 45 dakikalık belgeselin konusunu 2001 yılında Van Gölü’nde yapılan bir araştırma gezisi oluşturuyor. 25 saatlik ham görüntüden oluşturulan belgesel, bir yıllık çalışma sonucunda tamamlandı. Belgesel oluşturulurken Texas A&M Üniversitesi Sualtı Arkeolojisi Enstitüsü’nden Prof. Dr. George F. Bass, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi’nden Prof. Dr. Veli Sevin, Van 100. Yıl Üniversitesi Su Ürünleri Bölümünden Mustafa Sarı ve Muhammet Arabacı, amfora koleksiyoncusu Mustafa Aydemir gibi uzmanların görüşlerine de başvuruldu. Yönetmenliğini Togay Şenalp ve Burak Şenbak’ın gerçekleştirdiği belgeselin sualtı ve suüstü çekimlerini projenin koordinatörü olan S.Murat Egi’nin de bulunduğu üç kişilik bu ekip gerçekleştirdi. Çekimler Van, İstanbul, Çanakkale, Fethiye, Kaçkar ve Bodrum’da gerçekleştirildi. Filmde kullanılan müziklerse bu film için Togay Şenalp tarafından bestelendi.
Belgeselin konu aldığı araştırma gezisi kapsamında 2001 yılında dünyanın dördüncü, Türkiye’nin ise en büyük kapalı su kütlesi Van Gölü’nün çeşitli bölgelerinde 118 dalış gerçekleştirildi.
24 kişilik bir ekip tarafından gerçekleştirilen dalışlarda Doç. Dr. Murat Egi tarafından geliştirilen yüksek irtifa dalış tabloları kullanılarak, veritabanındaki dalış sayısı artırıldı. Araştırma gezisi çerçevesinde ayrıca, başta “İnci Kefali” olmak üzere göldeki endemik canlılara ilişkin veri toplandı, dalışlar sırasında rastlanan tarihi eserler kaydedildi. Dalışlar sırasında rastlanılan amforalar gelecekteki bir sualtı kazısına temel oluşturacak.
Projeye destek veren kurumlar arasında Van 100. Yıl Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Koç Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi, Galatasaray Üniversitesi ve Boğaziçi Sualtı Araştırma Merkezi (BURC) bulunuyor. Malzeme desteği veren kuruluşlar ise Ogan Sub, Demas, Poseidon Türkiye, Tarkan Deepstore ve Yılmaz Balıkadam.